niedziela, 20 marca 2016

ART MENU - co ,,do jedzenia" serwują artyści?




        Wątek jedzenia jest rzadko poruszany przez artystę. Zazwyczaj pojawia się w szerszym kontekście, co nie wyklucza tego że, niekiedy malarz, projektant, rzeźbiarz dosłownie podchodzi do danego tematu, przedstawiając standardowe ,,potrawy" w niestandardowy sposób. Większość z tych dań, w dosłownym znaczeniu, niestety, nie jest jadalna, ale widząc radość w oczach co niektórych zwiedzających rzec można, że skutecznie  zaspokaja apetyt estetyczny

        W maju 2015 roku w Mediolanie odbył się szeroki przegląd sztuki Art's and Food's poświęcony jedzeniu i wszystkiemu, co z tym związane. Skłoniło mnie to do ułożenia ,,pełnowartościowego" menu.



Zacznijmy od śniadania - najważniejszego posiłku w ciągu dnia.

Ten holenderski artysta podaje największe jajka sadzone na świeżym powietrzu.



Henk Hofstra - Art eggcident Leeuwarden


Henk Hofstra

Henk Hofstra





W południe z braku czasu, zazwyczaj fast food.

Niektórzy polecają parówki w  śpiworkach:

Dennis Oppenheim, Sleeping Dogs




a niektórzy klasycznego burgera:



Tom Friedman, Big Mac




 OBIAD:


Opcji jest kilka w zależności od upodobań.



Vege:

Giuseppe Arcimboldo, Rudolf  II of Habsburg as Vertumnus

Adriaen Coorte, Still life

George Segal, Cezanne still life - rzeźba na podstawie obrazu Cezanne'a 



Dania mączne:

Urs Fisher, Bread House







Oraz kuchnia azjatycka - projektant mody serwuje dania z tkanin ze swojej kolekcji:


Issey Miyake, pleats please

Issey Miyake, pleats please

Issey Miyake, pleats please

Issey Miyake, pleats please





Po obfitym obiedzie czas na deser:


Jennifer Rubell poleca watę cukrową w pomieszczeniu bez klamek. Rzeczywiście obłęd.


Jennifer Rubell

Jennifer Rubell

Jennifer Rubell


No i kolacyjka. Coś wykwintnego od Marcela Broodthaerse'a - frutti di mare:

Marcel Broodthaers

Marcel Broodthaers, Casserole and Closed Mussels






Mam nadzieję, że smakowało.

Ciekaw jestem co Wojciech Modest Amaro pomyślałby o takim menu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz